vrijdag 12 maart 2010

Geschiedenis

Wat een tijden! De digitale revolutie, twee politieke moorden, vier manke kabinetten, een autocraat die de democratie wil redden; genoeg materiaal voor de canon van de toekomst!

De Romeinen zeiden dat het volk brood en spelen wilde. Ik denk dat het waar is. Leg de afstandsbediening in het vriesvak en doe een tijdslot op de koelkast. Ja, doe nou maar. Je zult snel ontdekken hoeveel wijsheid die rare jongens hadden.

De Nederlandse politiek heeft ook een tijdslot. De christen-democraten bewaken al bijna een eeuw de provisiekast, in samenspraak met de allerhoogste, ingevoerd door diezelfde Romeinen. (Een poosje later ging Willibrord nog eens langs voor een nagekomen zending.)

Karel de Vijfde en de Verlichting hebben het niet kunnen veranderen -sorry Meneer Bolkestein. Het volk kan religie met politiek vermengen. Ik ben twaalf uur na mijn geboorte gedoopt, maar begrijp niet hoe dat werkt.

Twee jaar later werd D66 geboren. Als antwoord op de verzuilde politiek waar de kerken in roerden. Na vier kapotte kabinetten met het CDA zijn er nog steeds mensen die erin geloven. Vijf broden, twee vissen... en spelen.

Hans van Mierlo zal er nooit meer over praten.

Geen opmerkingen: