donderdag 11 maart 2010

Allochtonen

Nederland zit vol illegalen. Ze komen binnen via het water of per vliegtuig. Sommigen doen dat volgens de regels. Als ze eenmaal in de keuken van bestemming zijn gearriveerd, beginnen ze hun verborgen leven.
Anderen reizen geheel op eigen kracht en risico. Een zeewaardig schip kan duizenden verstekelingen verplaatsen zonder dat er veel doden vallen.

De Chinese wolhandkrab is zo'n allochtoon. Goed eetbaar, maar bij Nederlanders niet populair. En kreeft valt zelden op het bord vanwege de prijs. Wat merkwaardig is, omdat er bijvoorbeeld in Gouda en omstreken veel te veel zijn. Invasieve exoten zijn het, die met een dichtheid van 300-800 per natte hectare een ecologische ramp veroorzaken.
Illegalen, dus er is geen regelgeving voor de geknobbelde, de Turkse, de gevlekte, de Californische, en de rode rivierkreeften. Ondertussen vreten ze alles op, ondermijnen waterwerken en de burocratie.

Je kunt ze eenvoudig vangen met een soort palingfuik, waar je een luikje in maakt voor de verdwaalde aal die weer weg moet. De rechter heeft dat goedgekeurd. Minister Verburg -u kent de glossy Gerda- legt dat naast zich neer. Eetbaar ongedierte op de voorpagina? Daar staat ze liever zelf.

Ik vind het nu nog te vroeg en te koud, dus de komende maanden ga ik wat experimenteren. Ik weet hoe je een allochtoon in de media krijgt. Niks zeggen hoor, als er over twee maanden kreeften met hoofddoekjes opduiken!!!

Geen opmerkingen: