woensdag 24 maart 2010

Fatsoen moet je doen

De paus heeft een oproep gedaan. Of we de daders van seksueel misbruik in zijn instituut niet willen veroordelen. Ik weet het: daders zijn zelf vaak slachtoffers geweest. Maar het lijkt mij iets te simpel om een instelling die zich opwerpt als moreel ijkpunt ongemoeid te laten met een vriendelijk "Geeft niks, ook jongens in jurken hebben wel eens een erectie."

Gisteravond heeft Kardinaal Simonis bij Pauw en Witteman gezegd dat de top niets van die gebeurtenissen wist. Hijzelf kan zich wel tien gevallen herinneren. Aangifte heeft hij destijds niet gedaan, want "Het was een andere tijd."
Dat klopt, maar toen behoorde een priester toch ook moraalridder te zijn? Wat weerhield die mensen ervan om de hardnekkige schuinsmarcheerders te verstoten, in plaats van vergiffenis te schenken? Waarom hebben ze de top niet geïnformeerd? Wat kostte een postzegel in de jaren zeventig? Een godsvermogen?
Hij wist ervan, dat geeft hij toe. En dan bestaat hij het om te zeggen: "Wir haben es nicht gewusst". Letterlijk. Hoe katholiek wil je het hebben?

Over anderhalve week is het Goede Vrijdag. Christus stierf voor de verlossing van de zonde en de overwinning op het kwaad. Kan iemand de Hemel mailen en vragen of ze die aflevering dit jaar willen herhalen?

Geen opmerkingen: