zondag 2 mei 2010

Onklaar

Vanmorgen reden er van zeven tot negen geen treinen tussen Utrecht en Ede. Ook de A12 was gedeeltelijk afgesloten. De oorzaak lag al 65 jaar in de grond bij Bunnik.
Een Engelse jachtbommenwerper wierp in januari '45 een duizendponder af om de spoorlijn te beschadigen. Dat mislukte en het projectiel rustte in vrede tot de EOD vanmorgen de ontsteking te lijf ging.

65 jaar na de oorlog is driekwart van de bevolking in Gelderland best bereid om de Tweede Wereldoorlog samen met de Duitsers te herdenken, bleek bij onderzoek. Twee procent van de ondervraagde Duitsers dacht bij "Nederlanders" nog aan de oorlog.
Ik kom zelf uit een grensstreek. Duitsers associeer ik niet met oorlog, zoals ik Limburgers niet met de PVV verbind. Maar ik heb geen oorlog meegemaakt.

Deze week zal er weer een mediabombardement plaatsvinden. We zijn een paar minuten stil, laten getuigen aan het woord en gaan er eventjes voor zitten. De overlevers hebben niet zelden een duizenponder in hun hoofd. Hij gaat mee het graf in.

Vervolgens kijken we met droge ogen naar een dwaas die het over stadscommando's heeft. Want na 4 en 5 mei komt 9 juni. En die dagen hebben toch niets met elkaar te maken?

Geen opmerkingen: