donderdag 3 juni 2010

Dom bouwen

De laatste jaren wel eens in het centrum van Utrecht geweest? Als automobilist kun je maar beter een goede reden hebben om je daar te wagen. Het stratenplan is ontstaan toen het meeste verkeer uit voetgangers en vee bestond. Af en toe een kar misschien, maar zeker geen gelede bussen van meer dan twintig meter.

Met openbaar vervoer of fiets ben je er beter af. Het centrum is een parcours van knooppunten, afgesloten straten en bouwputten.

De Groenen en de ChristenUnie willen het middenschip van de Dom herbouwen. Van de week ontdekte ik dat er een stichting is opgericht die daar ook voor vecht. Op historisch verantwoorde wijze moet het schip herrijzen.

De benodigde materialen zouden over de gracht, en met paard en wagen worden aangevoerd. Het zou een trekpleister voor toeristen kunnen worden, vergelijkbaar met de Sagrada Familia.

Het is nog niet zover. Eerst moet er een startkapitaal van 10 miljoen op tafel komen. En lijn 2, het enige openbare vervoer om in dat deel van de Domstad te komen? Dat busje kan dan even niet rijden. Een jaar of vijftig, is de schatting.

Geen opmerkingen: